Оценете
(6 гласа)

Съчетаването на естествените материали – дърво и камък е типично за старите български къщи.  Красотата и очарованието на тази комбинация е несъмнено. В България има доста стари постройки, които пазят духа на своите майстори. За нас е удоволствие съхраняването на тяхното дело, използвайки съвременни строителни технологии да опресним красотата и внесем допълнително жилищен комфорт.

restavrirane-na-kashti-01

Много хора, българи и чужденци искат да запазят автентичния вид на къщите, но освен това да обитават сгради имащи съвременни показатели на жилищната среда. Това е принципно сложна задача, защото трябва да се съчетаят традиционни строителни материали с изискванията на днешните стремежи за топло- и шумоизолация. За всяка отделна къща според състоянието трябва да се намери индивидуален подход. От друга страна практически не се прави нещо непознато, а просто някогашните кал и плетеници се заменят със съвременни изолационни материали, но принципът е същия.

restavrirane-na-kashti-02

Реставриране на къщи  - технология

Първоначално е необходимо да се направи оглед и анализ на състоянието на сградата, кои елементи са издържали изпитанието на времето и могат и в бъдеще да бъдат ползвани, без това да възпрепятства нормалното обитание на сградата. Практиката показва, че най-пострадали от времето са северните фасади, който много често, на възраст от 200 - 250 години подлежат на цялостна подмяна. Опитът  сочи, че дъбовите елементи, които не са били изложени на пряк контакт с вода и влага са обикновено в перфектно състояние и дори материалът е значително по-здрав от началото. Колегите обикновено обичат да се шегуват че дъбовите греди след 200 години стават по здрави от стомана. Елементите, които подлежат на подменяне, са повредени от времето и ние ги изработваме от идентични материали и благодарение на съвременните технологии им предаваме автентичен вид . Всички конструктивни елементи на сградата, преди окончателното завършване на реставрацията, се обработват с антисептични препарати, които са екологични. В повечето случаи, след приключването на реконструкцията, успяваме да запазим духа на сградата, както и следите на поколенията запазени в зидариите на старите български къщи..

restavrirane-na-kashti-03

Колегите обикновено обичат да се шегуват че дъбовите греди след 200 години стават по здрави от стомана. Елементите, които подлежат на реставриране, са повредени от времето и ние ги изработваме от идентични материали. Благодарение на съвременните технологии лесно успяваме да им предадем автентичен вид . Всички конструктивни елементи на сградата, преди окончателното завършване на реставрацията, се обработват с антисептични препарати, които са екологични. В повечето случаи, след приключването на реконструкцията, успяваме да запазим духа на сградата, както и следите на поколенията запазени в зидариите на старите български къщи..

restavrirane-na-kashti-04

Реставриране на къщи – бъдеще

Запазването на архитектурните автентични стилове е тенденция и в днешна Европа. Редица програми от сектора на регионалното развитие подпомагат тази дейност. Ние считаме, че работата по реставрирането на къщи е перспективна, съзидателна и полезна част на съвременното строителство.

Прочетена 7667 пъти
Вие сте тук:За нас Услуги Реставриране на къщи